Bilar

Hur man väljer en vevaxel

Vevaxeln är en mekanisk del i motorn som kan konvertera den fram-och återgående rörelse av kolven till roterande rörelse att framdriva fordonet. Med dess sidan ansluten till big slutet av vevstakar att utföra arbete, spelar det en viktig roll i funktionen av motorn, speciellt vid höga hastigheter, vilket gör att välja rätt vevaxeln kritisk för den högpresterande racing erfarenhet. Nu ska jag ge dig några förslag på hur du väljer en lämplig för dig själv. Ta en titt!

På grund av de extrema krafter som tillämpas på vevaxeln, det första du behöver tänka på när du väljer en vevaxel är dess styrka, det vill säga, behöver du veta vad material och tillverkningsteknik för att göra det. I princip finns det tre typer av tillverkningsteknik som används för att göra vevaxlar-gjutning, smide och bearbetning från solid vedträ som järn och stål göras till produkter.

Den grundläggande gjutjärn som används för produktion av vevaxel har en draghållfasthet av omkring 80 000 psi. Ganska sprött, är inte det? Tja, är nodulärt gjutjärn förbättrades något, med en brotthållfasthet av 95.000 psi. Det har dock på grund av dess högre kolhalt, nästan dubbelt töjning egenskaper standard gjutjärn, ger nodulärt gjutjärn vev ökad trötthet motståndet. Dessutom det finns stilla en annan alternativ i gjuten vevaxel, det vill säga en gjuten stål en. Gjutstål har en draghållfasthet ca 105 000 psi och ökad kolhalt än den nodulärt gjutjärn, nämligen, bättre ännu töjning egenskaper så att många företag erbjuder gjuten stål vevaxlar som nybörjar prestanda bitar.

Smidda stål vevaxel, med en draghållfasthet av 110 000 psi och en töjning på 22 procent, är det mest populära valet för performance motorer. Så, om du vill gå för en het streetracing, kanske den smidda stål är ett bra val, för det är stark och tålig och kan hantera hästkrafter från några hundra till 1500-plus hk.

Högst upp, är åtminstone i termer av draghållfasthet, smidda billet vevaxlar vid cirka 165 000 psi. Sedan stål-används för att göra en smidd billet vevaxel kosta många gånger än som används för att göra en smidd, är det dyrare. Dock tenderar top racing förare att utnyttja smidda billet vevaxel, eftersom genom att bara ändra CNC-programmering, de kunde få lämpligaste vevaxeln för deras motor, vilket ger dem en konkurrensfördel framför de andra.

Förutom de två punkter som nämns ovan, är en annan sak du förtjänar att veta att allt du behöver är en ordentlig vevaxel. Att välja en lämplig vevaxel beror på en mängd faktorer, såsom hästkrafter, varvtalsområdet, och om motorn är naturligt aspirerade eller turboladdade. När du har fastställt detaljerna i dessa saker, kan du göra ett inköp. Att välja en vevaxel som inte är starka nog för ett visst program är ju lika mycket ett slöseri med pengar som att välja en som är starkare än vad som behövs.

Tja, det är allt för ämnet. Hoppas du gillar den.